Analiza unei victorii

   Analizand cu mare atentie victoria “strazii” din februarie 2017 (abrogarea O.U.G. 13/2017), Fabrica de experiente face urmatoarele observatii:
-          - Stabilind acel termen de 10 zile pentru intrarea in vigoare a articolului I, Guvernul a incercat un experiment: daca tensiunea este suportabila si ordonanta nu este contestata la Curtea Constitutionala, trece termenul si  O.U.G. intra pe deplin in vigoare; daca e vreo problema, are timp s-o abroge.
-          - “Problema” cu "strada" (care, de altfel, s-a prefigurat imediat dupa ce Presedintele a vorbit de elefantii” din Guvern) a inceput sa lucreze, erodand inclusiv suportul interior al PSD (cateva demisii din partid si alte semnale ca nu e in regula ce se intampla).
-            - Revendicarea manifestantilor fost sustinuta si de mass-media (cu exceptia celor doua televiziuni detinute de condamnati/urmariti penal), de specialisti in drept si, foarte important, de o declaratie comuna a 6 ambasade, la care s-au adaugat voci europene si cea a Departamentului de Stat al S.U.A.
-          - O alta problema (cel putin la fel de importanta) a fost aceea a “defectarii” institutiei Avocatului Poporului, singura care putea sa conteste, propriu-zis, ordonanta si care, in viziunea PSD, nu trebuia s-o faca.  Dl. Ciorbea (de principiu obedient PSD) s-a convins ca este mai bine pentru dumnealui sa conteste ordonanta – la solicitarea expresa, institutionala, a Presedintelui si a Parchetului General.  Iar acest lucru s-a intamplat deoarece:
-          - D.N.A. a inceput o ancheta penala cu privire la emiterea ordonantei si este evident ca, in mod normal, aceasta cercetare ar trebui sa se lase cu niste condamnari dat fiind ca:
-             -  Instrumentul legislativ numit ordonanata de urgenta poate fi folosit de Guvern numai in situatii de …urgenta. Faptul ca, peste nici 24 de ore, Parlamentul urma sa fie din nou in sesiune inseamna ca nu era vorba de nicio urgenta iar O.U.G. este data abuziv. Se adauga si alte argumente de aceeasi natura (ca nu exista o urgenta) rezultand din analiza deciziilor C.C.R. cu care, pasamite, trebuia pusa in concordanta legea penala. Un alt argument, vizibil si de pe Marte, este chiar acordarea termenului de 10 zile pentru intrarea in vigoare a articolului I: din moment ce art. I intra in vigoare abia peste 10 zile, care era urgenta ca Guvernul sa emita ordonanta in loc sa lase Parlamentul sa legifereze ?      Asadar, raportandu-ne la precedentele liniute, este evident ca decidentii trebuie trasi la raspundere penala iar dl. Ciorbea ar fi riscat acelasi lucru daca nu contesta ordonanta.
-        - Ideea, vehiculata de liderii PSD, ca membri si simpatizanti PSD ar fi gata sa iasa la contramanifestatii si ca Guvernul renunta la ordonanta pentru ca romanii sa nu ajunga sa se incaiere intre ei este, desigur, o gogorita. In primul rand, este de observat ca se pot stabili locuri de adunare si trasee separate, iar la cat de pasnici au fost manifestantii pana acum, nu cred ca ar fi cazul sa avem in vedere posibilitatea unui razboi civil (sintagma folosita de un alt imbecil al politicii autohtone, dl. Tariceanu – presedinte al Senatului, al doilea om in stat). Adevarul este ca PSD s-ar fi facut de ras daca ar fi organizat cu surle si trambite o contramanifestatie: in 3 zile, petitia de sustinere a Guvernului abia daca a strans 45.000 de sustinatori, din care, cel mai probabil ar fi fost dispusi sa iasa in strada maximum cateva mii (fata de cei 100.000 de oameni care se adunau in Piata Victoriei in fiecare seara). Contramanifestatiile “spontane” din fata Palatului Cotroceni, care au strans in jur de 1000-2000 de oameni, demonstreaza pe deplin penibilul afirmatiilor echipei Dragnea & Tariceanu.
-                  In concluzie, fara sa estimam ponderea argumentelor in creierul lui Dragnea, putem afirma ca pasul inapoi facut de PSD s-a datorat:
o   iminentei declarari ca neconstitutionala a O.U.G. 13/2017 si inrautatirii astfel a imaginii PSD dar si a situatiei juridice (penale) a autorilor,
o   manifestatiilor de strada tot mai ample si care pot escalada ori, in cel mai bun caz pentru PSD, se pot mentine la amploarea din aceste zile,
o   semnalelor externe si interne primite, care conduc la izolarea Guvernului. 

   Fata de toate acestea, Fabrica de experiente recomanda cu caldura ca Palatul Victoria sa fie decorat cu capetele principalilor autori ai ordonantei, pentru ca pe viitor oricine ar mai ajunge la guvernare sa ia aminte si sa nu mai faca astfel de prostii. Iata o sugestie:


    Cum ? Ce spuneti ? Autorii ordonantei nu au fost omorati in chinuri ? Sunt inca in viata ? Si sunt inca la guvernare ? Dupa ce si-au batut joc in asa hal de statul de drept si de un popor intreg ?!!...  Serios ?  In fine, abtinandu-se sa faca orice fel de judecati, Fabrica de experiente precizeaza doar, diplomatic, ca nu recomanda ca poporul sa faca, pe seama sa, asemenea experiente.

P.S.  Da, recunosc, m-am inselat in ceea ce priveste CCR... Ne-a parasit inca o institutie. Fie-i tarana usoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu